De inktvlekken van de drukpersen zitten nog op de radiatoren. De Stadsdrukkerij aan de Voormalige Stadstimmertuin in Amsterdam heeft een nieuwe bestemming gevonden. Studio Valkenier maakte in het industriële pand flexibele werkplekken voor medewerkers van de RvE (resultaatverantwoordelijke eenheid) Vastgoed van de gemeente Amsterdam.
Er werden alleen ingrepen gedaan die noodzakelijk zijn voor de brandveiligheid. Verder is zo veel mogelijk de boel de boel gelaten. Herbestemming met een beperkt budget betekent keuzes maken. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid: zonnepanelen konden niet uit vanwege de dure constructie (en de goedkope gastarieven voor de gemeente). Een isolerend sedumdak was wel de moeite. Muren werden alleen gewit en niet gestuukt. Dat bespaart kosten, maar zorgt vooral voor een authentieke ruwe uitstraling.
Ook voor het interieur was hergebruik het uitgangspunt. Bureau Valkenier maakte van afgedankte straatlantaarns – bij liefhebbers bekend als Friso Kramerlampen – opvallende kroonluchters en hanglampen. Vergadertafels zijn gemaakt van zinken dakplaten en in de depots van de gemeente werden bijpassende stoelen gevonden. De namen van de vergaderruimtes herinneren aan het oorspronkelijke gebruik: papiermagazijn, lettergieterij, binderij.
Aan de voorgevel groeien weer klimplanten langs metalen geleiders. De welstandscommissie had hier bezwaar tegen, maar met oude foto’s kon worden bewezen dat dit stedelijk groen bij het oorspronkelijk ontwerp hoort. Aan de achterkant werd een schutting weggehaald. Zo ontstond letterlijk een directe verbinding met sociale lunchroom De Buren, die de catering verzorgt.
Architectuurcentrum Arcam organiseert rondleidingen door het inspirerende gebouw. De eerstvolgende is op 7 november.
De Stadsdrukkerij was van 1915 tot 2002 gevestigd in het pand aan de Stadstimmertuin. In 2002 werd de Stadsdrukkerij geprivatiseerd, maar dat bedrijf ging in 2014 failliet. Vanaf 2011 stond het gebouw leeg. Tegelijk met de herbestemming van het pand verscheen een boek over de geschiedenis van de Stadsdrukkerij.